
فروش نان در بیشتر استانهای کشور با نرخهای جدید آغاز شده است و بررسیها نشان میدهد که گرچه کارگروههای استانی میتوانستند بین ۵۰ تا ۷۰ درصد افزایش قیمت اعمال کنند، اما اکنون نرخها بین ۴۲ تا ۵۲ درصد افزایش داشته است.
در پی افزایش هزینههای تولید، نانوایان سنتی یارانهای در تهران بارها خواستار افزایش قیمت نان شده بودند تا بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند بنابراین طی هفته گذشته به طور غیررسمی نرخ نان مشخص شد و با تعیین نرخها در کارگروه تنظیم بازار استانداری تهران نرخهای جدید در کارتخوان نانواییها عملیاتی شد.
هر ساله هزینههای تولید همچون دستمزد کارگری، انرژی (آب، برق و گاز) اجاره ملک و معیشت زندگی در نانواییها افزایش مییابد که انتظار میرود این شاخصها در قیمت نهایی نان دیده شود که در اواسط خردادماه امسال نیز زمزمه افزایش نرخ نان مطرح شد، اما قیمت جدید نان توسط استانداری ابلاغ نشده بود؛ بنابراین براساس تصمیم کارگروه تنظیم بازار استانداری تهران قیمت نان سنگک سنتی با وزن ۶۰۰ گرم (خمیر نان) ۷ هزار و ۶۰۰ تومان، بربری با وزن ۵۵۰ گرم ۵ هزار و ۳۵۰ تومان، لواش با وزن ۱۳۰ گرم ۱۴۰۰ تومان، تافتون ماشینی با وزن ۲۰۰ گرم ۲۰۰۰ تومان، تافتون تنوری با وزن ۳۲۰ گرم دو هزار و ۳۰۰ تومان و نان خراسانی تنوری با وزن ۲۷۰ گرم سه هزار و ۷۵۰ تومان تعیین شده است.
قیمت هر واحد کنجد نیز روی دستگاههای کارتخوان ۲ هزار تومان اعمال میشود.
رشد ۵۲ درصدی نرخ نان در تهران
حال در این پیوند مهدی امیدوار سخنگو و نایب رئیس دوم اتاق اصناف ایران درباره افزایش قیمت نان در سراسر کشور اظهار داشت: در سالهای گذشته قیمتهای نان به دلیل عدم تطابق با هزینههای واقعی همواره مورد انتقاد قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: دولت در این زمینه کمکهای مالی از جمله حدود ۴۰ درصد از مبلغ نان و حق بیمه نانوایان و کارگران را پرداخت میکرد، اما از ابتدای سال تاکنون این کمکها قطع و بیمه واحدهای صنفی نان آزاد شد که این تغییرات باعث شده هزینههای نانوایان شامل حقوق کارگران، حاملهای انرژی، کرایه حمل و نقل و اجاره بها افزایش یابد.
امیدوار با بیان اینکه طبق آنالیزها تنها ۸ درصد یک عدد قرص نان مربوط به آرد دولتی است، تصریح کرد: همچنین دولت تغییر نرخ آرد از نوع یک به نوع دو را اعمال کرد که بر قیمت نان تاثیر گذاشت که این عوامل منجر به اعتراض نانوایان شد چراکه قیمت نان با وجود اینکه آرد یارانهای دریافت میکند، اما نیازمند محاسبه قیمت سایر عوامل تاثیرگذار است.
سخنگو اتاق اصناف ایران به نامه اخیر معاون اول رئیس جمهور به استانداران درباره اختیار افزایش قیمت نان اشاره کرد و گفت: بر اساس این نامه، در استان تهران تا ۷۰ درصد، در مراکز استانها تا ۶۰ درصد و در شهرستانها تا ۵۰ درصد امکان افزایش قیمت وجود داشت.
وی گفت: آنچه در کارگروههای کشوری و استانی رخ داد، کمتر از نرخی بود که دولت مجوز آن را داده بود به طوری که افزایش قیمت نان در تهران و مراکز استانها ۵۲ درصد و در شهرستانها حدود ۴۲ درصد بوده است.
امیدوار با بیان اینکه آنالیز قیمت نان به ویژه در تهران نشان میدهد که هزینهها ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصد افزایش را نشان میدهد، افزود: در حال حاضر بارگذاری قیمتهای جدید نان سنتی در سامانه نانینو در بیشتر استانها به جز کردستان (سنندج) اعمال شده که بزودی نرخهای جدید در کردستان نیز بارگذاری میشود.
اعتراض نانوایان به سامانه نانینو
وی یکی از اعتراضات نانوایان را شفاف نبودن سامانه نانینو عنوان کرد و اظهار داشت: نانوایان براین باورند که اگر سامانه نانینو جمع آوری شود، ۷۰ درصد مشکلات حل خواهد شد که در همین راستا مجلس شورای اسلامی و رئیس جمهور خواستار شفافیت در این سامانه شدهاند.
سخنگوی اتاق اصناف ایران با تاکید بر اینکه نانوایان همه استانها موظف به رعایت نرخهای مصوب کارگروههای شورای آرد و نان هستند، گفت: دستگاههای بازرسی و نظارتی همچون ۱۲۴ مربوط به درخواستها و شکایات به ویژه در تهران فعال هستند تا شکایات گرانفروشی را دریافت و برخورد کنند.
وی با اشاره به اینکه اتاق اصناف ایران متولی بازار است، افزود: در مجموع مطالبات نانوایان و بازار، با وجود پیگیریهای مکرر از سوی مسئولان همچنان پابرجاست و نیازمند توجه و اجرای کامل مصوبات است.
در شهریورماه سال گذشته (۱۴۰۳) با موافقت وزارت کشور قیمت نان سنتی یارانهای در تهران برای نان سنگک ساده ۵ هزار تومان، نان بربری ساده با آرد نوع (یک) ۲ هزار و ۵۰۰ تومان و بربری ساده با آرد نوع (دو) ۳ هزار و ۵۰۰ تومان، نان لواش با آرد نوع یک ۷۰۰ تومان و لواش نوع دو ۹۰۰ تومان، نان سنتی تافتون با آرد نوع یک، یک هزار و ۲۶۰ تومان و تافتون با آرد نوع دو یک هزار و ۵۰۰ تومان، قیمت نان ماشینی تافتون با آرد نوع یک ۸۵۰ تومان و با آرد نوع دو یک هزار و ۲۰۰ تومان تعیین شده بود.
بر اساس این ابلاغیه، قیمت هر واحد ۱۰ گرمی کنجد ۱۵۰۰ تومان تعیین شده بود.